Hoe groot moet de partytent zijn?

Hoeveel mensen passen nu in een Partytent?

Hoe groot moet een partytent zijn?

Het belangrijkste criterium van een tent is zijn grootte. Voor het berekenen van de grootte van een tent zijn een aantal vuistregels. Voor het gebruik van deze vuistregels moeten eerst een aantal vragen beantwoord worden.

 

Hoeveel ruimte is er voor de tent?

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de tent. Het is daarbij handig als je van te voren al weet waar de tent geplaatst moet worden. Ook de ondergrond heeft waarde voor de grootte van de tent. Wanneer het een losse ondergrond is, voelen mensen zich over het algemeen meer op hun gemak als ze meer plaats hebben. Wanneer het feest dus op het strand gehouden wordt is het beter om een grotere tent aan te schaffen dan wanneer het feest op een vaste ondergrond, zoals asfalt, gehouden wordt.

 

Hoe groot is het gezelschap?

Als tweede is belangrijk hoeveel mensen komen. Hoe meer mensen komen, hoe meer plaats nodig is in de tent. Over het algemeen wordt per gast ongeveer 1 m2  gerekend, maar dit hangt af van het soort feest. Voor zakelijke feesten reken je misschien meer plek per gast, terwijl je voor een verjaardagsfeestje minder rekent per gast. 
Voor stoelen worden met andere maten gerekend dan voor statafels. Daarbij kunnen de stoelen op verschillende manieren worden neergezet waardoor daar ook rekening gehouden moet worden met verschillende maten. Met een vergadering zitten de gasten anders dan met feest. Zo horen de bepaalde verhoudingen bij de volgende opstellingen:

Voor vergaderingen en congressen:

 • Theateropstelling: Zoals in een bioscoop, maar met kleinere stoelen.
  0,5 m2 per persoon.
 • Schoolopstelling: Zoals men in een examenlokaal zou zitten.
  1,5 m2 per persoon.
 • U-vorm: 3 tafels in de vorm van een ‘U’, waarbij iedereen aan de buitenkant zit.
  1 m2 per persoon
 • Carréopstelling: 4 tafels tegen elkaar aangeschoven tot een vierkant, waarbij iedereen aan de buitenkant zit.
  0,5 m2 per persoon
 • Cabaretopstelling: Iedereen zit aan tafels, richting het podium.
  1 mper persoon.

Voor Feesten:

 • Banketopstelling/ zittend diner: Iedereen zit aan grote ronde tafels.
  1,5 tot 2 m2 per persoon.
 • Receptie: Iedereen staat aan kleinere ronde statafels.
  1 m2 per persoon.
 • Een groter feest bestaat vaak uit een buffet, statafels en een dansvloer.
  1,5 m2 per persoon.

Bij een groter feest is vaak ook een bar en/of eetbuffet aanwezig. Maar hoeveel hiervan zijn er nodig? Over het algemeen wordt één bar per 100 tot 150 personen geteld en één eetbuffet per 50 personen geteld.

 

Hoe wordt de tent ingericht?

Het is belangrijk rekening te houden dat er meerdere meubels in de tent staan aangezien er vaak ook nog een geluidsinstallatie, koelkast en soms ook een heater is. Voor al deze meubels is zeker ook ruimte nodig, daarom is het vaak beter om een ruimere tent te kopen. Wanneer je het preciezer wilt, is het handig een plattegrond te tekenen op hokjespapier. Teken op de plattegrond waar het eten en drinken wordt neergezet, en hoe de geluidsinstallatie moet worden neergezet zonder dat het de zittende gasten stoort.

 

Uitbreiden van partytenten?

Is er toch te weinig plek in de tent, dan is het niet meteen nodig om een grotere tent te kopen. Als het goed weer is bijvoorbeeld kun je de zijwanden eruit halen en stoelen buiten neerzetten. Is het wel slecht weer, dan kan je een nieuwe tent kopen. Maar het is ook mogelijk om de tent uit te breiden, door nog een kleine tent erbij te kopen en deze eraan vast te zetten. Hier is wel een verbindingsgoot of regengoot voor nodig die de twee tenten verbind.

 

 

 

 

 

Over het algemeen wordt bij de tenten op deze website het volgend aantal personen weergegeven.

Afmetingen

Aantal personen

3x3m

8-12

3x4m

11-15

3x4.5m

13-18

3x6m

17-22

3x9m

26-36

4x8m

30-40

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »